Årstaäng 1904, personal vid statens järnvägars verkstad i Liljeholmen 1891 och fyra individer som rörde sig i Liljeholmen 1890-1920.

Förorten som försvann – stadsvandring i Liljeholmen 1875-1925

Datum:

Tid:

Plats: Stadsarkivet Liljeholmskajen

På slutet av 1870-talet växer en ny Stockholmsförort fram mellan Liljeholmen och dagens Årstabron. Följ med på en historisk stadsvandring i Liljeholmsområdet.

Greve Sparre som äger marken arrenderar ut tomter på 50 år och en förstad av sämre och bättre byggda träkåkar och villor breder snart ut sig längs stranden och uppåt bergen. Husen fylls av en brokig skara människor, folk som jobbar i de lokala industrierna, men också arbetare och arbetslösa som har svårt att hitta bostad inne i Stockholm.
 
Individerna som levde i Liljeholmen har lämnat betydligt fler spår efter sig i arkiven än den försvunna förorten gjort i stadsbilden. Möt bland andra rösträttskvinnan Eine Augusta Pettersson, den impopuläre polisen Johan Thörnell, saneringsförkämpen Anders Ericsson och butiksinnehavaren Christina Lovisa Hammarström, kvinnan som delade förorten i två läger – de som försvarade hennes ölhandel och de som förkastade den.
 
Guide: Kettil Mannerheim, Stadsarkivet
När? Torsdag 20 juni kl. 15.00–17.00
Var möts vi? Vid Stadsarkivet Liljeholmskajen
Pågår? 90-120 minuter
 
Stadsvandringen är gratis.

Kategorier: