Illustration som visar en ritning över en äldre kägelbana.
Ritning över kägelbana beställd av frånskilda Fredrike Asklund, som längs med Götgatan år 1861 bygger en kägelbana med tillhörande lusthus på gården. Arkitekt är Gustaf Sjöberg. Bild från Stadsarkivet.

Kvinnor som bygger – nya perspektiv på byggloven

Datum:

Tid:

Plats: Stadsarkivet Kungsklippan

Pris: Gratis

Hur många hus i Stockholms historia har egentligen kvinnliga byggherrar och beställare? Under 2023 och 2024 medverkar Stadsarkivet i ett EU-projekt tillsammans med Budapest stadsarkiv och Köpenhamns stadsarkiv.

I Stadsarkivets del i projektet så undersöker vi världsminnet Stockholms stads byggnadsritningar utifrån hur många kvinnor som uppförde och byggde om hus. Det handlar om salubodar, enfamiljshus, hyreshus, vindsrum, bowlingbanor och utedass.

Med Christopher Vainesworth, Stadsarkivet

Läs mer om projektet City Memories här

Här kan du se en direktsändning av föredraget

Du kan också se direktsändningen i en extern videospelare här:Officersideal och soldatuppfostran i första världskrigets skugga OBS! Om bilden inte visas kan du behöva ladda om sidan. Det gör du genom att trycka Ctrl + r (Windows, PC) eller Cmd + r (OS, Mac).

Vi spelar in föredraget och lägger upp det på webben i efterhand.

Onsdagshistorier

Varje onsdag under vår och höst bjuder vi på föreläsningar på Stadsarkivet Kungsklippan. Hör historiker och arkivarier berätta!

Vi har ambitionen att livesända varje föredrag. Sändningar kan dock utebli på grund av olika anlendningar som tekniska problem eller personalbrist. 

Fri entré, ingen föranmälan krävs (max 150 personer).

Onsdagar 13.00–13.45.