Stockholms blodbad

Stockholms blodbad 8-9 november 1520 skildrat i den s k Blodbadsplanschen. Handkolorerat kopparstick av Dionysius Padt-Brugge 1676 efter ett större träsnitt av Kort Steinkamp och Hans Kruse i Antwerpen 1524. Bilden visar ett utsnitt.
Stockholms blodbad 8-9 november 1520 skildrat i den s k Blodbadsplanschen. Handkolorerat kopparstick av Dionysius Padt-Brugge 1676 efter ett större träsnitt av Kort Steinkamp och Hans Kruse i Antwerpen 1524. Bilden visar ett utsnitt. Bild från Nordiska museet.
 • Öppettid

  Onsdag 19 maj

  13.00–13.45

  Onsdagshistorier

 • Pris

  Gratis digitalt föredrag

  Länk till föredraget kommer inom kort

 • Plats

  Online

  Stadsarkivet

Stockholms blodbad har de flesta hört talas om, men vad var det egentligen som hände och varför? Hur kom det sig att runt 100 personer halshöggs och hängdes på Stortorget under ett par våldsamma novemberdagar för exakt 500 år sedan? Vilka var det som dödades och vilka låg bakom dåden? Lars Ericson Wolke, Försvarshögskolan

OBS! Detta föredrag sker endast digitalt på grund av skärpta restriktioner som följd av ökad smittspridning i Stockholm. Detta gäller tills vidare.

Föreläsningen är en del av serien Onsdagshistorier – ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms universitet.

Lars Ericson Wolke
Lars Ericson Wolke. Foto: Madeleine Wolke