1700-talet Sveriges första globala århundrade

Oljemålning av okänd konstnär som visar hamnen i Gustavia på Saint-Barthélemy. Vi ser bl a mörkhyade män med fotbojor och bakom dem en vithyad man med käpp. Foto: Björn Hedin, Sjöhistoriska museet | S 5482
Utsnitt av oljemålning av okänd konstnär som visar hamnen i Gustavia på Saint-Barthélemy. Foto: Björn Hedin, Sjöhistoriska museet | S 5482

I boken Sveriges första globala århundrade pekar historikern Leos Müller ut 1700-talet som globaliseringens första guldålder och han argumenterar för att även Sverige var med. Hör om globaliseringens genomslag på 1700-talet, med krig om kolonier, det atlantiska slaveriet och handeln med exotiska globala varor. Leos Müller, Stockholms universitet

OBS! Detta föredrag sker enbart digitalt på grund av skärpta restriktioner som följd av ökad smittspridning i Stockholm. Detta gäller tills vidare.

Föreläsningen är en del av serien Onsdagshistorier – ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms universitet.