Arkivens dag

Stadsarkivet Liljeholmskajen. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet.
 • Öppettid

  Lördag 14 november

  Föredrag mellan kl. 12-14. Stadsarkivet Liljeholmskajen är öppet kl. 10-15 under dagen.

 • Pris

  Fri entré

  Begränsat med platser på föredragen, mer info kommer.

 • Plats

  Stadsarkivet Liljeholmskajen

  Sjöviksvägen 126

Välkommen till Arkivens dag på Stadsarkivet Liljeholmskajen. Tema: Svart på vitt. Hör om Stockholms äldsta fotografier, hur man bäst förvarar bilder i arkiven och om ett fotoprojekt från när Stockholm var i förvandling.

Välkommen till Arkivens dag på Stadsarkivet Liljeholmskajen

Tema: Svart på vitt

Föreläsningarna kommer att hållas för en begränsad publik i föreläsningssalen Tunnan, detta på grund av den pågående pandemin. Stolarna är glest möblerade och du bokar plats till de enskilda föreläsningarna genom att skriva upp ditt namn på länken som finns under varje programpunkt.

OBS! Om du inte känner dig helt frisk, stanna hemma. Håll avstånd till varandra och följ folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tider under dagen

12.00-12.30

Med samma trohet som en spegel – Stockholms äldsta fotografier

År 1839 patenterades den första fotografiska tekniken, daguerreotypen. Redan på våren 1840 är de första fotograferna verksamma i Stockholm. Utrustade med kameror och kopparplåtar började de sina fotograferingar och förevisningar av ”ljusbilder som tecknas av solstrålarna.” Under årtiondena fram till sekelskiftet utvecklas nya metoder, som förvandlar fotografiet till en produkt för alla.

Ann-Sofi Forsmark, Stadsarkivet

Här skriver du upp dig för en av de begränsade platserna: https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=cb57c30f85fd

12.45-13.15

Fotoförvaring för bildernas bästa

Hur bevarar man sina analoga fotografier för eftervärlden? På vilka sätt ska de förvaras för att inte förstöras? Och vad händer med dem om man gör fel? En arkivarie listar exempel och ger handfasta råd.

Solveig Larsson, Stadsarkivet

Här skriver du upp dig för en av de begränsade platserna: https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=8b9ee152638d

13.30-14.00

Tusen bilder av Stockholm – fotografen Lars Larsson

Tiden runt förra sekelskiftet var en av de mest omvälvande perioderna i stadens byggnadshistoria. Det revs och murades. Träkåkarna ersattes av stora stenhus. Men hur skulle minnet av det gamla Stockholm bevaras? Uppdraget gick till fotografen Lars Larsson.

Ann-Sofi Forsmark, Stadsarkivet

 Här skriver du upp dig för en av de begränsade platserna: https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=31537a2acafb

 

Läs mer här: https://www.arkivensdag.nu/