Tillsammans i förorten

Kv. Kvarntullen Rinkebysvängen
Kvartert Kvarntullen i Rinkebysvängen. Foto: Inger Johansson. Stadsmuseet.
 • Öppettid

  Lördag 9 november

  11.00-14.00

  Arkivlördag

 • Pris

  Fritt inträde

  Begränsat med platser. Ingen föranmälan.

 • Plats

  Stadsarkivet Liljeholmskajen

  Sjöviksvägen 126

Tre timmar, tre föreläsningar. Hör om hur 1980-talets förortsungdomar satte färg på den gråa betongen, vilka spår förortens kulturkommittér lämnat efter sig och om en av ABC-områdenas och Miljonprogrammens idémässiga inspirationskällor: mellankrigstidens kollektivhus.

Händer under dagen:

Föreläsningar

Kl. 11 Kollektivhuset – för den moderna kvinnan
I Stockholm växte flera kollektivhus fram under 1900-talets första hälft. Centralkök, tvättinrättning och annanservice var sådant som präglade dessa hus. Det var främst kvinnornas vardagssysslor som skulle underlättas. Vilken roll spelade dessa hus för den moderna familjen? Sandra Häll Pettersson, Stadsarkivet

Kl. 12 Att sätta färg på betongen
Människorna som flyttade ut till förorterna Norsborg,Hallunda och Skärholmen i slutet på 1980-talet möttes ofta av gråa betongbyggnader. Några av dem, främst ungdomar bestämde sig för att sätta mer färg på betongen vilket kom att prägla förortsmiljön. Lee ”Brain” Spångberg, graffitikonstnär

Kl. 13 Kulturen i betongen
När förorterna befolkades växte även ett behov av kulturverksamhet fram. Kulturkommittéer bildades i områden som Skarpnäck, Farsta, Årsta och Järva. De gav ekonomiskt stöd till kulturverksamheter och arrangerade även egna kulturevenemang. Med de efterlämnade arkiven går det att ta delav förorternas kulturella historia. Peter Salomonsson, Stadsarkivet

Föreläsningen anknyter till ArkDes utställning Flygande betong.

Trafikkontorets fotografier

En tolkning på temat Betong - Trafikkontorets arkiv visar fotografier ur arkivet.

Stadsarkivet ♥ Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket kommer även denna lördag med sitt Pop-up bibliotek till Stadsarkivet Liljeholmskajen. Ett utmärkt tillfälle att få tips och inspiration till litteratur och böcker. Två bibliotekarier från Stadsbiblioteket är på plats mellan kl. 11-15. 

Läsesalen är öppen kl. 10–15 med framtagning av arkivhandlingar till kl. 14.

I programbladet från Järva kulturkommitté utlovas jugoslaviska folkdanser samt sagor och sånger från Jugoslavien för de mindre barnen. Stockholms stadsarkiv.
I programbladet från Järva kulturkommitté utlovas jugoslaviska folkdanser samt sagor och sånger från Jugoslavien för de mindre barnen. Stockholms stadsarkiv.