Trygga lilla Sverige

Ur Steve Nybergs serie om sabbatssabotören, en dynamitliga som härjade i Stockholm 1946.
 • Öppettid

  21 sep 13:00–13:45

 • Pris

  Fritt inträde

  Begränsat med platser. Ingen föranmälan.

 • Plats

  Stadsarkivet

  Kungsklippan 6

Kända rättsfall i serieform? Ja, i Steve Nybergs seriesamling Trygga lilla Sverige stöter ni bland annat på Sabbatssabotören och Salaligan. Berättelserna bygger självklart på arkivstudier! Steve Nyberg, serieskapare.

Föreläsningen är en del av serien Onsdagshistorier – ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms universitet.

Tre snabba med Steve Nyberg

Hur har du använt dig av arkiven i dina efterforskningar när du jobbade med ”Trygga lilla Sverige”?

– Jag har gått till framförallt polisregistren. Rättegångsprotokoll och liknande. Där har jag letat framför allt efter förhören med förövare och psykologiska utredningar av dessa. Från dessa har jag bildat mig en uppfattning om hur de var som personer och utifrån det har jag skrivit manus till mina serier om de våldsdåd de utförde.

Vad var svårast kontra lättast när du letade efter material till seriesamlingen?

– Svårast, eller åtminstone jobbigast, var att tyda 100 år gammal handskrift. Att försöka snabbskumma igenom texten för att få en överblick över vad som är relevant material och ej, det har varit tidskrävande. Så lättast var väl att faktiskt hitta material. Jag hittade alldeles för mycket!

Har du några tips till blivande serieskapare och författare som skulle vilja använda arkiven så som du har gjort?

– Våga fråga! Be personalen på arkiven om hjälp och förklara vad det är du jobbar med. De kommer garanterat bli nyfikna och engagerade och hjälpa dig att hitta källor du själv inte kommit på tanken att leta efter. Arkiven tycker om att bli använda.