Barn leker med trehjuling utomhus, 1950-tal, foto.
Barn leker med trehjuling framför två husvagnar, i fonden skymtar Årstabron. Bilden är tagen inför ett reportage om romer vid Lilla Tanto publicerad i Svenska Dagbladet den 17 april 1954. Bild från Stadsmuseet.

Den romska boplatsen i Tanto

Datum:

Tid:

Plats: Stadsarkivet Liljeholmskajen

Pris: Gratis

Fred Taikon berättar om sin uppväxt på den romska boplatsen i Tanto vid Årstaviken under tågbron på 1950- och 1960-talet.

Han kommer att berätta och visa bilder om romers situation i Sverige och Europa. Han kommer även att tala om sina barnböcker som handlar om honom själv och barnen på Tanto. 

Föreläsningen arrangeras av Stadsarkivet i samarbete med föreningen Kultur på Kajen och Folkuniversitetet.

Mer om föreläsaren

Fred Taikon är en romsk människorättsaktivist, författare, bokförläggare, och ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda. Han har belönats med regeringens guldmedalj Illis Quorum meruere labores för sitt mångåriga arbete med att informera om det romska folkmordet under Förintelsen och för sitt arbete med att uppmärksamma romsk kultur i Sverige. Fred har också tilldelats Raoul Wallenbergpriset 2022 för sitt arbete för romers rättigheter.  

Kategorier: